Do kláštera Porta Coeli se vrací vaření piva

V klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova po sedmdesáti sedmi letech obnovují pivovarnickou činnost. Znovu vybudovat klášterní pivovar se v cisterciáckém klášteře rozhodla skupinka několika věřících nadšenců.
Do akciové společnosti, kterou za tímto účelem založili, vstoupil i cisterciácký řád. “Ze začátku jsme měli obavy, abychom nedehonestovali místo a abychom se ke klášternímu prostoru chovali zodpovědně. Přibližně rok trvalo, než jsme s cisterciáckým řádem našli vzájemnou důvěru. Nakonec se nám to povedlo až tak, že se samotný řád stal jedním z akcionářů a má právo veta. Respektujeme proto názor řádu a především se snažíme být pojítkem mezi světem cisterciáckým a světem světským, což se nám myslím dobře daří,” objasňuje místopředseda představenstva klášterního pivovaru Radek Holešinský.
V pátek 19. července převor vyšebrodského kláštera Justin Berka společně s tišnovským děkanem Josefem Rybeckým požehnali podle starého ritu varnu a sládek nového pivovaru zahájil přípravu první várky piva. I když pivo uvařené přímo v klášteře Porta Coeli bude možné ochutnat přibližně až za tři týdny, v klášterním výčepu už nyní lidé mohou každý den ochutnat pivo, které majitelé pivovaru uvařili ve spolupráci s pivovarem v Osseggu.
V pátek i sobotu budou u příležitosti otevření nového pivovaru probíhat slavnosti s bohatým programem. Na co vše se návštěvníci mohou těšit přiblížil Radek Holešinský: “Podařilo se nám vyjednat i otevření staré sladovny původního pivovaru, kde budou probíhat pravidelné prohlídky. Lidé tak uvidí, jak prostory vypadají před rekonstrukcí a po ní. Budeme také promítat fotografie, které jsme pořídili během výstavby pivovaru. Na návštěvníky také čeká ochutnávka piva a občerstvení připravila nedaleká restaurace.”
V klášteře Porta Coeli se pivo vařilo až do roku 1942. Majitelé pivovaru chtějí navázat na tradici klášterních piv a inspirují se trapistickými pivovary, které také patří pod cisterciácký řád.
foto: Člověk a víra, Jiří Strašek