Pečení chleba jako forma terapie

Od roku 2006 funguje v Hřebči na Kladensku komunitní centrum Vítej pro dospělé osoby s poruchou autistického spektra. Poskytuje chráněné bydlení pro 5 autistů a odlehčovací služby formou krátkodobých pobytů v zařízení. Od roku 2013 uvedli do provozu vlastní pekárnu.
Na počátku stáli dva pekaři z Opavska, pan Arnošt Obrusník a Martin Knappe, kteří hřebečským poskytli tradiční starou recepturu pro výrobu kvasového chleba. "Pečeme dva druhy chlebů - jednak pšenično-žitný a jednak žitný, kde je více než 75 % žitné mouky. Pečeme je pouze z třístupňového kvasu, téměř bez droždí," říká Ivana Vítová z centra Vítej. Na výrobě chleba se podílí i klienti centra - jedná se o určitou formu pracovní terapie. "Podle toho co víme, co si můžou dovolit, tak se snažíme jim dávat jednoduché úkoly - práci s těstem nebo pomáhání s přepravkami, čištění ošatek ... ." Klientům tato pravidelná a ve své podstatě stereotypní činnost dává možnost jak sociálního začlenění, tak získání dalších zkušeností a dovedností.
Chléb pak pracovníci centra Vítej distribuují do blízkých školek, firem a dalších institucí, nicméně, jak dodává Ivana Vítová, odbyt je velmi malý a nestačí na pokrytí provozu pekárny. Pokud by některé další instituce i jednotlivci z okolí Hřebče a Kladna měli zájem o tento řemeslný chléb, mohou se zaměstnancům ozvat - kontakty jsou uvedeny na stránkách obecně prospěšné společnosti Vítej.
Pečení chleba v malé pekárně v Hřebči probíhá každý den od pondělí do pátku ve večerních a nočních hodinách. Jak pečení probíhá, můžete vidět na níže vloženém videu.