Zachraň jídlo ukazuje cestu, jak omezit plýtvání

Zachraň jídlo ukazuje cestu, jak omezit plýtvání
23. listopadu 2022 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

S přesvědčením, že potraviny nepatří do koše, zahájila iniciativa Zachraň jídlo sbírku Obědovka. Propojuje provozovatele zejména firemního stravování a v současné době přes 12 tisíc potřebných, kterým zdarma dováží nevyužité obědy.

„I když se nám daří dostávat obědy k lidem zadarmo pomocí společnosti DoDo a díky tomu, že gastro provozy je zdarma darují, snažíme se celý ten proces zjednodušit. Také vyvíjíme aplikaci, která propojí gastro provozy s charitami, aby byl převoz snazší,“ vysvětlila cíl sbírky Proglasu Tereza Modlová z organizace Zachraň jídlo. Podle ní i přes snahu provozovatelů co nejlépe plánovat zbyde v každé jídelně denně 1020 porcí. To je zhruba 72 000 nevydaných jídel denně. Část z nich od nich převezme distribuční firma a převeze je lidem v nouzi, kteří je ihned sní. Kde je to možné, převáží se jídlo v REkrabičkách, čímž se minimalizuje odpad skutečně na minimum. Tímto způsobem se od března 2022 podařilo darovat přes 12 000 porcí obědů, které by jinak skončily v koši.

V rámci sbírky si lidé mohou koupit Obědovku, voucher na záchranu nevydaných porcí z firemních jídelen před jistým vyhozením.

Záznam celého rozhovoru s Terezou Modlovou, který vedla Marta Kunčarová, si poslechněte na odkazu níže:

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony