Arcibiskup Graubner požehnal letošní mešní vína. Jejich výroba má svá pravidla i liturgický dozor

Arcibiskup Graubner požehnal letošním mešním vínům. Jejich příprava má svá pravidla i liturgický doz
21. února 2020 Události Autor: Hana Kašpárková

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner dnes ve sklepích pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži požehnal mešní vína z loňské úrody moravských vinic. Jejich příprava podléhá specifickým pravidlům a liturgickému dozoru.

Mladá vína určená k liturgickým účelům nyní dozrávají v dubových sudech a lahvovat se budou začátkem března, popsal Proglasu ředitel výroby arcibiskupských vín Michal Výstup. Specifikum mešního vína je, že nesmí být uměle doslazované. „Je to přírodní selské víno, které se vyrábí bez jakéhokoli zásahu do vína, ať jsou to kvasinky, přidávání kyselin a podobně,“ popsal Proglasu Výstup. Přísný proces vzniku mešního vína má také svůj liturgický dozor. Je jím otec Milan Palkovič, farář z Velkých Losin. „Otec Palkovič kontroluje průběh ve vinicích i zdravotní stav hroznů,“ přiblížil ředitel výroby s tím, že hlavní je kontrola ve výrobě, aby nedošlo k žádnému zásahu do vína. „Vína postupně zrají v dubových sudech, které s otcem Milanem pravidelně kontrolujeme jednou za deset, čtrnáct dní,“ uzavřel Michal Výstup. Vína z loňské úrody se budou lahvovat začátkem března, pro liturgické účely budou dostupná na jaře.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony