Ruští pravoslavní vítají prohlášení Vatikánu, v Německu pořádají Den požehnání pro všechny.

1. dubna 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Ruská pravoslavná církev stejnopohlavním svazkům nežehná. V oficiálním prohlášení to píše vedoucí odboru vnějších vztahů Moskevského patriarchátu. Uvádí, že se jedná o společný bod s katolickou církví. Metropolita Hilarion tak reagoval na nedávné prohlášení Kongregace pro nauku víry, se kterým ale vyslovily nesouhlas některé katolické autority, například rakouský kardinál Christoph Schönborn. V Německu se na 2 600 kněží, jáhnů a pastoračních asistentů připojuje k ohlášenému Dni požehnání pro „všechny páry, které se navzájem milují".

Uskutečnit se má 10. května. Podle agentury ACI stampa ho na sociálních sítích doprovází slogan „Nepopíráme požehnání“ a hashtagy #žehnej statečně (#mutwilligSegnen) či #láska vítězí (#liebegewinnt). Organizátoři, kterými jsou tři římskokatoličtí kněží, také vyzývají k vyvěšení duhové vlajky na kostely a do oken farních úřadů. V rozhovoru pro web limburgské diecéze biskup Georg Bätzing, který je zároveň předsedou Německé biskupské konference, zmínil, že „chápe a sdílí nejistotu mnoha duchovních“ ohledně vatikánského dokumentu. Domnívá se, že vyjádření Kongregace pro nauku víry se nedočká širokého přijetí a v pastorační praxi bude opomíjeno.

Kardinál Blase J. Cupich, arcibiskup amerického Chicaga, vydal prohlášení, v kterém vyzval ke zdvojnásobení úsilí o kreativitu a odolnost při hledání způsobů, jak přivítat a povzbudit všechny LGBTQ lidi v rodině víry.

zdroj: acistampa.it, archchicago.org

Darujte Proglas!