Plýtvání jídlem stojí čtyřčlennou rodinu až 14 tisíc ročně. Jde to i jinak

Plýtvání jídlem stojí čtyřčlennou rodinu až 14 tisíc ročně. Jde to i jinak
9. února 2023 Události Autor: Jitka Uhnavá

Spolu s rostoucí cenou potravin více vyvstává otázka, kolik jich spotřebitelé znehodnotí a jakou finanční hodnotu vyhozené potraviny mají. Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a spolkem Zachraň jídlo nyní sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech. O ekonomických i ekologických dopadech plýtvání mluvila na Proglasu Veronika Mokrejšová, která se problematikou zabývá.

Základem propočtu se stala data, která v rámci svého měření získala Mendelova univerzita v Brně v průběhu let 2019 až 2022 nejpřesnější, jaká jsou o plýtvání českých domácností k dispozici. ˝Výpočet pracuje také s inflací a s kvalifikovaným odhadem vlivu skutečnosti, že již v průběhu loňského roku k nějakému poklesu plýtvání potravinami v domácnostech vlivem ekonomické krize došlo,” vysvětluje Veronika Mokrejšová z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Celkovou sumu, kterou bude jednotlivce letos stát plýtvání jídlem, vypočetli výzkumníci na 3 a půl tisíce korun. Rodina s dvěma dětmi by tak mohla ušetřit až 14 tisíc, kdyby zcela přestala vyhazovat jídlo. Podle Mokrejšové je problém i v neznalosti rozdílu mezi pojmy datum spotřeby a minimální trvanlivost: ˝Lidé často moc nerozumí pojmu `minimální trvanlivost`. Podívají se, že je potravina už prošlá, a často ji vyhodí. Ale u potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti není problém je jíst, pokud je zkontrolují a jsou v pořádku.˝

Plýtvání jídla ale nemá jen ekonomický rozměr, připomněla Veronika Mokrejšová dopady vyhazování jídla na naši planetu: ˝Vzhledem k tomu, že se třetina na světě vyrobených potravin vyhodí, má to ekologické důsledky velké, především na klimatickou změnu. Plýtvání potravinami je totiž zodpovědné za desetinu skleníkových plynů světa. Je jednoznačné, že bychom se mohli vyhnout tvorbě velké části skleníkových plynů jenom tím, že bychom omezili plýtvání.˝

Celý rozhovor plný tipů, jak zamezit plýtvání jídlem, vedla s Veronikou Mokrejšovou moderátorka Marta Kunčarová. Pustit si ho můžete tady:

NyníDuchovní hudba
Skladba: Krönungsmesse Köchel 317 - Credo; Autor: Mozart Wolfgang Amadeus; Dirigent: Stankovský Róbert; Sóla: Nehněvajsa Aleš, Caska Ondřej, Petrovič Bohdan, Bárta Martin - zpěv; Soubor: Boni pueri
09:00Mše svatá
10:00Varhanní hudba
10:30Dotýkání světla
11:00Proglaso
11:57Myšlenka na den
12:00Polední modlitba

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony