13+ o rozvolňování a otevření restauračních zahrádek

Pořad v souvislostech
Otevření restauračních zahrádek, rezignace nejvyššího státního zástupce
Budeme vysílat
Královna Eliška Rejčka - žena bořící mýty
Tip týdne
Tip týdne
Vysílali jsme
Strašák jménem preeklampsie
Pomáhající centra Diecézní charity Hradec Králové
Rusko a Ukrajina
Audioarchiv
V pondělní relaci 13+ jsme hovořili o aktuálním rozvolňování protikoronavirových opatření v Česku. Našimi hosty byl epidemiolog a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal a výkonná ředitelka Asociace restauratérů APRON Kateřina Holnová.
Od 17. května se v Česku mohou otevřít venkovní restaurační zahrádky. Kromě toho končí rotační výuka žáků prvního stupně základních škol, svůj provoz mohou obnovit také posilovny a fitness centra a za určitých podmínek lze pořádat venkovní kulturní akce.
Epidemiolog Smejkal označil otevření zahrádek za krok, který lze dobře uhlídat, protože se jedná o venkovní prostory. Ty jsou podle něj desetkrát méně rizikové než vnitřní prostory, ve kterých by se nacházel stejný počet osob. “Díky očkování nepředpokládám, že by po tomto rozvolňování začala stoupat čísla nakažených. Pokud bychom nyní uvolnili úplně všechno, situace by se začala zhoršovat. Jednu dávku vakcíny proti covidu v současnosti totiž dostala přibližně jedna čtvrtina populace a to stále není dostačující. V souvislosti s nynějším rozvolněním tak hrozí zpomalení poklesu nově nakažených,” uvedl ve vysílání Proglasu Petr Smejkal, který doporučuje k aktuálním změnám v epidemických opatřeních přistupovat rozvážně: “Hlavní je stále dodržovat pravidlo 3R, které znamená ruce, roušky, rozestupy. Neměli bychom propadnout úplnému nadšení a myslet si, že se vracíme do naprostého normálu. Naopak bychom měli pokračovat tak rozumně, jako tomu bylo doposud a být si vědomi toho, že se nám v rozvolňování zatím daří dobře. Když takto vydržíme, tak se do toho normálu můžeme vrátit poměrně brzy.”
Dodržování jasně stanovených pravidel ocenila v relaci 13+ i Kateřina Holnová z Asociace restauratérů APRON: “Majitelé restaurací se do dneška samozřejmě snažili, aby se zákazníci nezdržovali v prostorách jejich zahrádek. Od stolů třeba odstraňovali židle. Lidé si ale i tak sedali například na obrubníky a restauratéři proti tomu nemohli moc účinně zasáhnout. Jsme proto rádi, že nyní jsou pravidla jasně daná. To znamená, že se musí dodržovat jeden a půl metrové rozestupy a u stolu nemůže sedět víc než čtyři lidé, pokud nejde o členy společné domácnosti. Zároveň jsme také rádi, že se změnil původní návrh, aby měl provozovatel restaurace zodpovědnost za to, zda má host negativní test na covid, protože v zákoně není žádná podpora pro takový druh kontroly,” objasnila výkonná ředitelka Asociace restauratérů APRON.