Očekávané události 29. července 2016

29. července 2016 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme Vám výběr z očekávaných událostí z pátku 29. července 2016:

V Polsku pokračují Světové dny mládeže a apoštolská návštěva papeže Františka, který má dnes na programu modlitbu v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi, návštěvu Univerzitní dětské nemocnice a křížovou cestu s mladými lidmi.

V syrském Allepu začínají Světové dny mládeže, které organizují salesiáni a církve východních obřadů  pro místní mladé, kteří nemohli odjet do Krakova.  

V České republice Pokračují jednání představitelů ministerstev s ministrem financí Andrejem Babišem o rozpočtu na příští rok.

Ministerstvo financí zveřejní informace, kolik peněz v pololetí získalo Česko z rozpočtu Evropské unie a kolik do něj odvedlo, tzv. čistou pozici.

Pravděpodobně bude pokračovat neveřejná schůze sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Měly by se konat výslechy, k nimž jsou zváni někteří státní zástupci, policisté i ministři.

Na severu Čech proběhne dopravně bezpečnostní akce zaměřená na prázdninový provoz. Policisté budou mimo jiné kontrolovat technický stav nákladních vozidel a autobusů. Na stanovišti budou kromě dopravních také policisté cizinecké policie, kteří se zaměří na problematiku nelegální migrace.

Začíná 26. ročník Akademických týdnů, které do soboty 6. srpna nabídnou bohoslužby, diskuse s osobnostmi, hudbu, divadlo i výstavy.

V Šumperském Kostele Zvěstování Panny Marie bude zahájena putovní výstava s názvem Svatý Dominik a jeho následovníci aneb  800 let duchovního dobrodružství.

Faru ve Vrchlabí navštíví mladý student pocházející ze syrského Aleppa jménem Izzat Kass Hanna, který po večerní mši svaté bude mít besedu na téma"Sýrie včera a dnes aneb Sýrie - kolébka kultury sužována občanskou válkou". V rámci besedy uvidí účastníci fotky a obrázky z těchto míst a uslyší informace týkajících se postavení křesťanů v Sýrii.

Pohřeb pastora Bohuslava Kokotka, který působil ve Slezské církvi evangelické, se bude konat v 15:00 hod. v evangelickém kostele v Třinci.

Evropští studenti medicíny a mladí lékaři, kteří se sešli v Praze a nacvičili  skladby Antonína Dvořáka budou od 19ti hodin koncertovat v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Výtěžek věnují organizaci Zdravotní klaun o.p.s., která zajišťuje návštěvy klaunů dětských a geriatrických pacientů v nemocnicích a léčebnách.

Dnes začíná i několik festivalů – např. festival amatérského divadla Jiráskův Hronov s mezinárodní účastí, v Neratově pak třídenní divadelní festival lidí s mentálním postižením Menteatrál, který pořádá sdružení Jiné jeviště.

Začíná další ročník české fotbalové ligy. Po padesáti letech v nejvyšší domácí soutěži schází najednou oba největší a historicky nejúspěšnější kluby severní Moravy a Slezska, Baník Ostrava a Sigma Olomouc.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony