Očekávané události 1. července 2016

1. července 2016 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Přinášíme přehled událostí ze dne 1. července, kdy začínají letní prázdniny, které potrvají do 31. srpna.

 

Egyptští kopští křesťané oslaví vzpomínku na Ježíšův příchod  do Egypta.

Bělorusko zavádí redenominaci měny. Sníží se nominální hodnota platidel, na bankovkách zmizí čtyři nuly, a do oběhu se vrátí kovové mince.

Předsednictví v Evropské unii přebírá na půl roku Slovensko. V Praze na hlavním vlakovém nádraží zastaví kulturní festival Europe Endless Express, který se koná v lůžkovém vlaku a projíždí Evropou. Vyjel včera z Amsterdamu a dnes předá symbolicky předsednictví v Bratislavě. Mezi 600 cestujících na této cestě napříč budou spisovatelé, divadelníci, vědci a novináři.

V Česku nabývá účinnosti zákon o službě vojáků v záloze a zákon o registru smluv.

Dnes je termín pro podání přiznání k dani z příjmu za rok 2015 a úhradě daně. Termín platí pro poplatníky s povinným auditem nebo ty, kterým přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce.

Pokračuje řádná schůze Sněmovny. Poslanci by měli schvalovat mj. prokazování původu majetku, nová pravidla pro národní parky a možnost kontroly domácích kotlů a volit předsedu vyšetřovací komise k reorganizaci policie.

Novým guvernérem České národní banky se stane Jiří Rusnok. Funkcí se ujmou i dva noví členové bankovní rady Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký.

Začne 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který potrvá do 9. července. Zahajovací večer bude spojen s předáním Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americkému herci Willemu Dafoeovi a uskuteční se světová premiéra britsko-českého filmu Anthropoid.

V Brně budou holandští umělci a Romové při týdenní akci „Zpestřujeme Brno“ vytvářet umělecká díla, která obohatí veřejně využívané prostory a odrazí i tváře romských hudebníků.

V Českých Budějovicích bude zahájena výstava s názvem „Když století městem proletí“, na níž budou k vidění fotografie až 150 let staré, které poskytlo Jihočeské muzeum. Tamtéž koncertem orchestru opery Jihočeského divadla u řeky Malše začíná tradiční festival Múzy na vodě.

Holešovský zámek na Kroměřížsku otevře výstavu historických kočárků z celého světa.

V Táboře bude zahájena výstava „600 let dolování stříbra v Táboře aneb 5 let Stříbrné naučné stezky“.

Čtvrtfinálem mezi Walesem a Belgií pokračuje Mistrovství Evropy ve fotbale.

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony